sâmbătă, 24 august 2013

Monitorizarea ovulatiei ecografic

Sa monitorizam corect ciclul menstrual

Am scris un articol despre monitorizarea ecografica a ovulatiei ca metoda eficienta pentru orientarea contactului sexual dirijat (CSD), parte a strategiei de imbunatatire a ratei de succes in obtinerea unei sarcini.

Chiar daca ciclul menstrual e regulat, ovulatia nu e batuta in cuie

Pentru ca durata ciclului menstrual variaza in mod firesc in functie de o serie de factori si pentru ca am intalnit destule paciente care nu stiau cum sa interpreteze corect evenimentele din timpul ciclului menstrual, m-am gandit sa scriu un articol mai detaliat. In general pentru orientare, obisnuiesc sa desenez pe o hartie ciclul regulat de 28 de zile, menstruatia sau sangerarea de 4-7 zile, apoi ovulatia in jurul zilei a 14a, perioada fertila daca isi doresc un copil sau perioada in care pot avea contact sexual neprotejat daca isi doresc sa evite sarcina.

Click pentru a mari

Graficul acesta arata in paralel variatiile celor doua sisteme hormonale care regleaza menstruatia si ovulatia in timpul ciclului menstrual, stadiile evolutive ale foliculului ovarian din care se elimina ovulul maturat si variatia grosimii mucoasei uterine (endometrul) de care depinde in mod direct nidatia (inplantarea) cu succes a ovulului dupa fecundare.

Identificarea ovulatiei

Se poate face prin metoda calendarului - cea mai simpla - asa cum se vede si in imaginea de mai sus, in jurul zilei a 14a, putand varia cu pana la 4 zile. Pentru a vedea cum se face un calcul corect al peroadei probabile a ovulatiei, va recomand acest articol. Deasemenea, puteti urmari o serie de simptome care se manifesta cu ocazia ovulatiei sau puteti utiliza kituri de testare hormonale.

Cateva lucruri bine de stiut:

- toate femeile se nasc cu milioane de ovule imature in ambele ovare, care asteapta procesul de maturare si ovulatia; dintre acestea, doar cca 600 de foliculi ajung sa se matureze si sa se elimine ovule prin ovulatie;
- menstruatia se poate instala si in lipsa fenomenului de ovulatie (eliminarea ovulului);
- ovulatia poate avea loc si in lipsa menstrei (amenoree);
- ovulul supravietuieste intre 12 si 48 de ore dupa ovulatie
- in mod normal, se elibereaza un singul ovul la fiecare ovulatie, din foliculul dominant; rar pot fi mai multi foliculi dominanti;
- ovulatia este afectata de stres, afectiuni diverse, schimbarea rutinii zilnice;
- implantarea unui ovul fertilizat are loc dupa 6-12 zile de la ovulatie, cand deja a devenit embrion;
- daca dupa ovulatie ovulul nu este fecundat, este absorbit in peretele uterin sau abdomen.

Definitia ciclului menstrual

Ciclul menstrual reprezinta perioada intre ziua 1 de instalare a menstrei (sangerarii) din luna curenta si ziua 1 a menstrei urmatoare (care poate fi in aceeasi luna sau in luna calendaristica urmatoare). In medie, ciclul normal al unei femei este de 28 - 32 de zile, dar diferentele de la o femeie la alta pot fi considerabile, intre 23 si 32 de zile.
Ovulatia apare cu aproximativ 14 zile inainte de instalarea menstrei, insa acest lucru poate varia destul de mult de la o femeie la alta. Astfel, in cazul unui ciclu menstrual de 28 de zile, ovulatia apare in zilele 13-15.

Click pentru a mari

Semne si simptome ce insotesc ovulatia

Iata cateva simptome care insotesc sau preced ovulatia si pe care femeia le poate urmari singura sau cu ajutorul medicului:

- Crampe si dureri abdominale in hipogastru sau in flancurile laterale, prezente in ziua ovulatiei. Aceasta durere dispare dupa 6-8 ore, insa exista si situatii in care persista 24-48 de ore; dupa aceasta perioada, ar trebui sa ne gandim la aparitia unor complicatii. Durerea poate fi insotita de greata, balonare, mictiuni (urinari) frecvente, durere in timpul actului sexual (dispareunie).

- Modificarea secretiei vaginaleIn lipsa ovulatiei, mucusul cervical poate fi absent, dar cu 2-3 zile inaintea ovulatiei creste cantitatea de secretie iar mucusul devine semi-transparent, de consistenta albusului de ou.
Modificarile secretiilor vaginale sunt normale si sunt cauzate de modificarile hormonale din organism care se produc in tandem cu ciclul menstrual.
In cazul unor tratamente indicate in infertilitate, cum este Clomid sau a antihistaminicelor, mucusul cervical poate lipsi, facand dificila identificarea ovulatiei pe baza acestei examinari.

- Schimbarea pozitiei cervixului: odata cu modificarea secretiilor vaginale (mucusului cervical) se schimba si pozitia cervixului. Astfel, in perioada ovulatiei, cervixul (sau colul uterin) se ridica avand o pozitie mai inalta in vagin, se deschide si isi pierde din rigiditate pentru a permite patrunderea spermatozoizilor. Dupa ovulatie, cervixul revine treptat la pozitia si structura sa normala.

- Variatia temperaturii bazaleModificarea temperaturii este cauzata de progesteron, care inregistreaza o crestere imediat dupa incheierea ovulatiei.
Dupa ovulatie, temperatura bazala a corpului creste cu 0.4 - 1 grade.Monitorizarea temperaturii bazale este una dintre cele mai comune metode utilizate in depistarea ovulatiei de catre femeile care urmaresc sa obtina o sarcina. Precizia acestei metode este suficient de mare (70-80%) dar exista situatii in care cresterea temperaturii bazale are loc la o zi dupa ovulatie, tulburand calculul si indicatia de contact sexual dirijat (CSD). Prin analiza datelor pe parcursul mai multor luni, se pot face estimari, care corelate cu celelalte semne si simptome, pot ajuta la identificarea corecta a perioadei ovulatorii

- Senzatie de sensibilitate crescuta la nivelul sanilorUnele femei manifesta o crestere a sensibilitatii mamare inainte sau imediat dupa ovulatie. Si aceasta sensibilitate areolara este deasemenea rezultatul modificarilor hormonale ce au loc in organism.

- Cresterea apetitului sexualCercetarile au demonstrat ca in perioada ovulatiei, femeile manifesta o crestere semnificativa a apetitului sexual.
Apetitul sexual nu este considerat insa un semn definitoriu al apropierii perioadei de ovulatie, putand fi influentat de prea multi factori externi care nu au legatura directa cu modificarile hormonale provocate de ciclul menstrual.

Teste hormonale pentru depistarea ovulatiei

Dintre metodele aflate la indemana tuturor femeilor, cea mai sigura metoda de depistare a perioadei ovulatorii este testul hormonal pe stick, care este suficient de sensibil si de accesibil ca pret pentru a putea fi folosit atunci cand se urmareste obtinerea unei sarcini. 
Femeile produc un hormon denumit Hormon luteinizant (HL) produs de glanda pituitara (hipofiza) localizata la nivelul creierului se elibereaza in sange si circula prin vasele de sange pana la ovare, determinand maturarea foliculara si in final ovulatia. Cu 1-2 zile inainte de ovulatie productia de hormon luteinizant creste considerabil, reprezentand unul dintre principalele indicii in identificarea apropierii ovulatiei. Testele de ovulatie cu stick identifica anumite concentratii ale acestui hormon luteinizant (HL). Dupa ovulatie, hormonul HL scade pana la vaorile sale anterioare.

Atentie: chiar si daca testul a fost efectuat si a functionat corect, un nivel crescut al hormonului HL nu garanteaza intotdeauna proximitatea ovulatiei, caci in cazul prezentei unei probleme de sanatate la nivelul unui ovar (de ex. ovar polichistic), rezultatul poate fi influentat de nivelurile crescute de hormoni.

Cum se foloseste stick-ul pentru depistarea ovulatiei?

Kiturile pentru detectarea ovulatiei sesizeaza nivelul crescut de LH din urina si pot fi procurate din farmacii la preturi accesibile (cca 3.5lei).
Pentru efectuarea testului, se colecteaza intr-un vas curat un sumar de urina, in care se introduce stick-ul pentru detectarea LH conform instructiunilor din pachet. Rezultatul se citeste la 5 minute dupa utilizare. Acuratetea testarii depinde foarte mult si de respectarea procedurii, de aceea este foarte impotant ca femeia sa citeasca si sa inteleaga instructiunilie. La achizitionare, kitul pentru identificarea ovulatiei trebuie sa contina pe langa instrumentele de detectare a hormonului LH si un ghid complet de utilizare si interpretare a rezultatelor.
Testul este pozitiv daca apare in fereastra stick-ului o liniuta albastra.

Testul de ovulatie pozitiv inseamna ca ovulatia poate aparea in maxim 24-36 de ore. Pentru un rezultat cat mai precis, se recomanda reluarea testului pe parcursul mai multor zile - cca 5 zile consecutive sau pana la depistarea nivelului LH (cam la aceeasi ora din zi).

Pe langa kiturile clasice, exista si variante digitale, care in cazul depistarii unui nivel ridicat de LH, afiseaza pe ecran un "smiley face" sau un cerc gol in caz contrar. Este important sa cititi si sa intelegeti inainte instructiunile din pachet.

Cand se recomanda efectuarea testului de ovulatie?

Exista mai multe marci si tipuri de kit-uri de testare a ovulatiei de tip stick, cu instrunctiuni de utilizare diferite in functie de tipul constructiv si mecanism de detectie hormonala. Pentru o acuratete cat mai buna, se recomanda testarea consecutiva timp de mai multe zile, in perioada in care se presupune pe baza metodei calendarului apropierea ovulatiei.

Cateva sfaturi utile pentru un test de ovulatie eficient:
- evitati consumul de lichide inainte cu 2 h de testare, se prefera testarea dimineata (pentru a nu dilua excesiv urina)
- daca distanta dintre 2 menstruatii este de 26 de zile, testarea se poate incepe in a noua zi de la instalarea menstruatiei (sangerarii);
- daca distanta dintre 2 menstruatii este de 27 de zile, testarea se recomanda la 10 zile de la aparitia menstrei (sangerarii);
- daca distanta dintre 2 menstruatii este de 28 de zile, testarea se incepe la 11 zile de la instalarea menstruatiei (sangerarii);

Important: testele de ovulatie nu pot fi folosite ca si metoda contraceptiva, riscul de aparitie a unei sarcini fiind destul de ridicat, din cauza ca sarcina se poate instala si in afara perioadei de ovulatie.

Monitorizarea ecografica a ovulatiei 

In situatiile in care urmarim obtinerea unei sarcini, pentru a putea indica eficient contactul sexual dirijat (CSD), este esential sa cunoastem intervalul in care se va petrece ovulatia. Perioada ovulatorie luata in considerare incepe cu 4-5 zile inainte de ovulatie si se sfarseste la 24-48 de ore dupa aceasta, deoarece spermatozoizii pot supravietui in tractul genital feminin aproximativ 4-7 zile, iar ovulul doar 24-48 de ore de la ovulatie.

Cu respect,

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.