Medicul de familie azi



  Daca ne gandim putin, vom ajunge la concluzia ca cheltuielile noastre pentru consultatii medicale intercurente sunt invers proportionale cu cat de grozava este relatia pe care o avem cu medicul nostru. Daca nu e vorba de vreun accident incapacitant, aceasta este situatia de fapt.


Din ce in ce mai mult lumea isi da seama ca s-a scumpit prea mult sanatatea ca sa o mai poti neglija. Asta va duce la cresterea ofertei de servicii medicale la domiciliu si implicit la cresterea calitatii. Tine de noi sa alegem calitatea care ni se potriveste.


Viitorul este "Ingrijirea Centrata pe Pacient"

Termenul de Patient Centered Care – PCC a aparut in Statele Unite ca urmare a reorientarii medicinii primare (medicina de familie) catre eficienta. Primul lucru pe care l-au facut a fost sa imbunatateasca educatia pentru sanatate - au introdus igiena in scoala primara, au facut asociatii de pacienti, au inceput sa prezinte sanatatea intr-un mod apetisant pentru public in emisiuni de divertisment cun este Dr.Oz Pacientul are astfel posibilitatea de a face cele mai bune alegeri pentru tratamentul sau la domiciliu, sau daca este cazul la spital sau la cabinet. 

Medicul de familie are cel mai important rol in tot procesul de ingrijire a sanatatii, fiindca el coordoneaza echipa de medici specialisti si asistente implicate in asistenta medicala a fiecarui pacient. Un medic de familie are in afara de rolul sau medical si rolul de suport uman pentru pacienti, si are si pregatirea profesionala necesara pentru a face aceasta in cel mai eficient mod. 

De aceea, alaturi de disponibilitatea profesionala, cred ca una din calitatile fundamentale ale unui medic de familie este disponibilitatea umana, blandetea, toleranta, care in final, pentru ca suntem crestini, sunt si treptele principale pe care urca spre mantuire. 


Ce inseamna relatia cu medicul tau de familie?

Medicul personal – ai nevoie sa te poti sfatui cu un specialist de medicina primara (generalist, internist sau pediatru, in functie de nevoile tale medicale), un om in care sa ai incredere si ca om, nu numai ca specialist; pentru ca medicul personal este partenerul tau in mentinerea sanatatii si in prevenirea sau tratarea celor mai frecvente afectiuni.

Acces la informatie – informatia este esentiala pentru a controla situatia, iar increderea ca ai pe cine te baza te ajuta sa eviti sa intri inpanica atunci cand nu stii ce sa faci. Articolele pe care le-am publicat pe site-ul ConsultatiiLaDomiciliu.ro sunt scrise de medici si asistente medicale, in functie de experienta pe care ne-a adus-o practica medicala de zi cu zi, nevoile si afectiunile pacientilor nostri. Toate acestea sunt menite sa ajute pacientul sa aleaga optim si cu discernamant cand sa se trateze la domiciliu sau cand e cazul sa cheme doctorul acasa.

Diagnostic sistematic si tratament eectuat corect de la inceput – pentru ca cel mai important factor dupa corectitudinea diagnosticului (care include si complexitatea sa) este bineinteles complianta pacientului, adica capacitatea si dorinta sa de a colabora pentru ingrijrea starii sale de sanatate. Nu intotdeauna un tratament este simplu de luat sau de inteles macar si de aceea relatia cu medicul joaca un rol foarte important in aceasta colaborare.

Care sunt avantajele tale ca pacient?


  • In primul rand reduci costurile, pentru ca o boala netratata corect se prelungesteSi evident, o boala se vindeca cu atat mai repede cu cat este luata mai din pripa. Astfel scad costurile tratamentului si mai ales, economisim o resursa finita, neregenerabila si prin aceasta nemaipomenit de pretioasa: timpul.
  • Deci vei avea mai mult timp pentru tine, pentru ca am folosit tehnologia pentru a imbunatati comunicareaOricand ai nevoie de un sfat medical, iti poti contacta prin e-mail sau telefon medicul in care ai incredere si-i poti cere parerea. Impreuna cu el ai sanse mult mai bune sa obtii un diagnostic mai apropiat de realitate si sa te tratezi corect de la inceput, castigand astfel timp.
  • Ai mai multa atentie, pentru ca o relatie mai apropiata cu medicul de familie va duce la o comunicare mai buna. Pe langa faptul ca medicul tau te cunoaste si din punct de vedere profesional, iti cunoaste istoricul si modul de a fi, o relatie umana contribuie la colaborare. Pacientul are voie sa faca ce alegeri vrea, atata timp cat a inteles care sunt riscurile si beneficiile.
  • Medicul iti este inger pazitor, situatia ta medicala fiind monitorizata mai indeaproape. Vrand-nevrand imbatranim si bolile incep sa se adune. Iar daca din cand in cand se intampla sa ne intalnim cu un medic a carui parere o apreciem in mod deosebit, cu siguranta asta ne ne va ajuta sa ne mai ingrijim de trup din cand in cand. Daca suferiti de o boala cronica, periodic e bine sa va amintiti si sa va adaptati stilul de viata, pentru a trai multi ani sanatosi. Cand e cazul puteti face si niste analize si investigatii specifice, anumite proceduri medicale (tensiunea arteriala, EKG), prevenind astfel evolutia nefavorabila, internarile in spital sau complicatiile bolilor cronice care pot fi adesea irecuperabile (ca in cazul AVC - accident vascular cerebral).

Pe tine te aude cineva cand strigi "Cheama doctorul!"?

Pentru ca desi suntem diferiti, avem mare nevoie de cat mai multi prieteni - un mentor al meu imi spunea ca primul pas pentru o viata sanatoasa este sa-ti gasesti un medic si un duhovnic care sa ti se potriveasca (nu care sa-ti placa - atentie!). 

Cu trupul si mintea sanatoasa vei aduna in jurul tau oameni care iti aduc bucurie, care iti dau energie si pentru pentru care permanent iti doresti sa te straduiesti mai mult.

Asta ofer pacientilor mei si asta este ceea ce cred eu ca este o relatie medic-pacient normala.

Cu respect,
Dr Daniel Ganea
ConsultatiiLaDomiciliu.ro



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.