vineri, 23 august 2013

Telemedicina la indemana oricui

In ultimii ani am tot auzit de telemedicina, am participat la conferinte, s-au facut proiecte cu bani europeni, dar in ceea ce priveste asistenta medicala a pacientului la domiciliu, acolo unde ar beneficia cel mai mare numar de pacienti, nu se vorbeste. Poate pentru ca atunci cand e vorba de aparatura cu preturi accesibile, care este la indemana oricarui pacient a cumpara, subiectul este evitat. In schimb cand e vorba de un holter facut de americani care costa de la $3000 in sus, deja ne gandim ca ar putea rezulta un comision considerabil.

Acest articol este dedicat aparatelor paramedicale pe care orice pacient sau apartinator sau medic de familie si le poate achizitiona pentru a supraveghea de la distanta starea de sanatate a cuiva aflat la risc sau a cuiva drag.

Sistem de monitorizare mobila a parametrilor fiziologici


PHMS client-side este o aplicatie software care rulează pe sistemul de operare Android pe orice fel de dispozitiv care il suporta. aprimește date medicale de la dispozitivele de testare montate asupra pacientului prin Bluetooth și prin 3G sau WiFi, pentru a le încărca datele pe un server de la distanță. Utilizatorii se pot conecta la baza de date personala, ca si orice medic caruia pacientul doreste sa-i dea accesul in vederea obtinerii opiniei lui medicale. Prin această aplicație pentru a vedea rapoarte, rezultatele de diagnostic și de consiliere de sanatate facute de catre medicul sau, in mod similar cu site-ul ConsultatiiLaDomiciliu.ro dar pe mobil.

Această aplicație PHMS client-side integreaza până în prezent următoarele dispozitive:

  • SpO2 pulsoximetru: CMS50EW, CMS50IW
  • Monitor Tensiune arteriala: ABPM50, CONTEC08A
  • Spirometru: SP10W
  • Glucometru: CMSSXT
  • Cântar greutate: WT100W
  • Doppler Fetal: Sonoline-S


Caracteristicile produsului

  1. Primirea de date obtinute de le echipamentele medicale de testare prin Bluetooth;
  2. Prin 3G/WiFi încărcarea datelo pe un server de la distanță;
  3. Prin internet se poate conecta de acasa la program din pagina personala de autentificare a utilizatorului, pentru a vedea rapoarte, rezultate de diagnostic și consiliere pentru sănătate, etc
  4. La fiecare 5s (10s/20s perioada reglabila) căutare  utomată a dispozitivelor medicale și asociat în mod automat pentru a proteja conectarile non-medicale;
  5. poate înregistra contul "tip de număr de telefon", prin această cerere;
  6. Intelligent Resolution se adapteaza automat la dimensiunile ecranului, regland afișarea pe telefoanele smartphones și PC-uri tablete.
  7. Suport pentru funcționalitate personalizat si personalizabil in functie de necesitati.


Deunazi citisem despre un gadget pentru telefonul iPhone, o carcasa care putea inregistra EKG intr-o singura derivatie, D1 (frontala), suficient pentru a scoate in evidenta o anormalitate in aceasta derivatie. Acum FDA a aprobat utilizarea medicala a acestui dispozitiv, dupa interventia dr Erick Topol, unul din cei mai renumiti cardiologi din lume, dupa ce initial aplicatia era promovata in scop de divertisment. Ulterior am aflat si despre  alte dispozitive medicale portabile precum EKG-pen care e cat un termometru electronic si este un aparat digital medical dedicat exact acestui lucru, a detectiei precoce a tulburarilor de ritm si ischemmice, pe principiul ca...

"cel mai bun medic e cel care este acolo unde ai nevoie de el"

Este din ce in ce mai greu sa ajungi la medic si in viitor prevad ca va fi si mai greu pentru anumite grupuri de pacienti. Oamenii sanatosi nu aduc din pacate niciun beneficiu financiar comparabil cu cel pe care il aduc oamenii bolnavi. Prin urmare cade in sarcina noastra si a medicilor nostri prieteni sa ne pazim si sa ne ingrijim sanatatea, prin ce mijloace putem. De aceea va recomand:

"Tineti medicul aproape!"

.
Cu respect,
Dr. Daniel Ganea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.