luni, 18 martie 2013

Ce nu-ți spune nimeni despre sarcină


Sarcina îți schimbă viața - și corpul.


Ai știut că burta se va extinde, te-ai simți mai obosită decât de obicei și s-ar putea ca astea să se accentueze pe măsură ce sarcina evluează. Dar se prea poate ca unele dintre celelalte modificări fiziologice să te ia pe nepregătite.

"Multe lucruri se întâmplă cu trupul unei femei, atunci când ea devine gravidă și cele mai multe sunt șocante când se întâmplă pentru prima oară: cresterea parului pe burtă, eructații și constipație, o creștere a secrețiilor vaginale, hemoroizi, pentru a enumera doar câteva" spune ginecologul Michele M. Hakakha, autoarea best-seller-ului Sarcina-411: răspunsuri clare și sfaturi inteligente pentru Sarcina ta.

"Acestea nu sunt lucruri despre care o femeie vorbește de obicei, deci nu e de mirare că există un pic de jenă", spune ea "Glumesc mereu că jumătate din ziua mea de lucru răspund la întrebările care încep cu:."Poate să vi se pară ciudat dar deși nu mă doare, mi se întâmplă să... " sau "Acest lucru este jenant, trebuie să vă întreb..."

Nu fi timidă! Doctorul tău trebuie să știe ce se întâmplă cu tine ca să se asigure că sarcina ta este pe drumul cel bun. Și fii convinsă ca este cel mai în măsură să te sfătuiască corect.


"Majoritatea timpului, sunt semne normale ale sarcinii", spune dr Kim Hoover, profesor asociat de obstetrica si ginecologie de la Universitatea din Alabama din Birmingham. "Reasigurarea este importantă - ea va permite femeilor să înțeleagă că în cazul lor, balonarea, incontinența, vergeturile și eructațiile sunt normale."

Iată șapte simptome jenante - dar absolut normale - pe care multe femei le au în sarcină și mai ales ce se poate face pentru a le reduce.

1. Balonarea

Practic, fiecare femeie gravidă devine balonată. Asta pentru ca sarcina aduce o creștere hormonală care poate încetini mișcările în tractul gastro-intestinal și acumularea gazelor. Și ce este mai neplăcut e că nu vei mai putea să le ții atât de bine, pentru că nu ai același control asupra mușchilor în timpul sarcinii.

Deși nu puteți evita problema, puteți reduce tendința spre balonare cu exerciții fizice și schimbări în dietă. Exercițiile ajută la creșterea motilitatății tractului gastro-intestinal, și permite alimentelor să se miște mai repede. Cu cât stau mai puțin timp în intestin, cu atât fermentează mai puțin și se produce mai puține gaze neabsorbabile (hidrocarburi). Unele alimente sunt mai susceptibile a produce gaze de fermentație, astfel încât cel mai bun șucru este a le evita complet: băuturile carbogazoase, fasolea, broccoli, conopida și fructe uscate au cel mai mult tendința să fermenteze.

Produsele lactate pot provoca de asemenea gaze în timpul sarcinii, ceea ce duce la flatulență.
Daca esti intoleranta la lactoza, ai putea incerca lapte fără lactoză sau alte alimente bogate in calciu.

2. Incontinență urinară

Este posibil să fi auzit povești cum că la femeile gravide poate apărea golirea accidentală a vezici lor urinare în timp ce strănută. Cele mai multe femei gravide care au avut incontinență urinară de efort - scurgeri de urină involuntară din cauza unei tuse, strănut, sau râs - pierd doar cateva picaturi, dar poate fi încă jenant.

Multi medici recomandă ca femeile să poarte chiloți pentru a capta scurgerile în ultimele luni de sarcina, atunci cand incontinența de stress este mult mai probabilă. Drumurile regulate la baie pot de asemenea ajuta la reducerea riscului.

3. Păr Facial

În timpul sarcinii, hormonii sunt responsabili pentru  creștere părului în locuri nedorite.

"Cele mai multe femei gravide sunt entuziasmate că vor avea în curând un păr frumos, dar când începem să vorbim despre sâni, abdomen și  față, entuziasmul în curând se transformă în groază."

Epilarea cu ceara sau pensarea sunt cele mai sigure metode de îndepărtare a părului în timpul sarcinii. In timpul sarcinii, tratamentele chimice și cu laser pe fata pot afecta pielea producând acumulări de pigment, iar arsurile unui tegument mai sensibil pot provoca cicatrici.

4. Mirosurile

Unele femei dezvoltă un simț mai puternic al mirosului în timpul sarcinii. De multe ori dezvolta chiar o aversiune față de mirosurile alimentare puternice, cum ar fi păsările de curte, sau fructele de mare. Un procent mai mic de femei simt și sunt deranjate de mirosul lor propriu, care poate fi jenant. Acest lucru poate fi cauzat de faptul că n vagin e mai mult mucus - poate ține la îndemână  servețele umede pentru orice eventualitate, dar nimeni altcineva nu poate observa în afară de ea, pentru că mirosul nu este efectiv puternic. Simțul mirosului s-a îmbunătățit în sarcină.

Spuneți medicului dumneavoastră despre orice mirosuri noi, vizibile vaginale pentru a exclude o infecție drojdie, care pot fi tratate cu antifungice în condiții de siguranță în timpul sarcinii.


5. Hemoroizi

Intrebați orice nouă mamă despre hemoroizi și ea va avea probabil de relatat o poveste incomodă, în cazul în care alege să relateze despre asta.

Hemoroizii sunt un lucru sigur atunci când o femeie devine gravidă. De multe ori apar cu constipație și se accentuează cu fiecare încercare forțată de a avea scaun. Și știm cu toții că aceasta este una dintre cele mai frecvente probleme medicale în timpul sarcinii.

Reducem cu ușurință riscul de hemoroizi prin evitarea constipatiei. Rămâi bine hidratată, mănâncă  mai multe fibre și poți folosi laxative, fără a abuza de ele.

Daca hemoroizii se dezvoltă, vom folosi tampoane pentru săngerare și vom face tratamente anti-inflamatorii cu creme speciale și nu pun probleme în timpul sarcinii.

6. Acnee

Coșuri inestetice și focare de infecție sunt frecvente pe față și torace, în special în timpul primului trimestru de sarcină, din cauza hormonilor. Anumite medicamente care produc și ele acnee, cum ar fi Retinoin-A, sunt de evitat în timpul sarcinii, dar alte tratamente sunt permise.

Cele mai multe tratamente pentru acnee sunt în regulă, deoarece produsul nu stă pe piele perioade lungi de timp, dar adresați-vă medicului dumneavoastră înainte de a utiliza orice produs pentru  tratarea acneei. Utilizarea medicamentelor pentru acnee e bine să se facă cu moderație, numai pe zonele afectate, atunci când e vorba de produse care conțin acid salicilic, peroxid de benzoil, acid azelaic și sunt sigure de a fi utilizate în cantități mici.

7. Probleme de intimitate

Creșterea în greutate și alte modificări fizice te pot face să te simși neatractivă pentru partenerul tău. Aceasta poate duce la deficiențe de comunicare și probleme de intimitate.

Dacă aveți probleme în a aborda acest subiect cu partenerul, luați în considerare o vizită în doi la ginecolog, mai ales dacă ați discutat despre problemele de intimitate cu medicul dumneavoastră la o întâlnire anterioară.

"Ajută foarte mult ca un specialist să-ți spună că toate acestea sunt lucruri normale", spune dr mariah Kinney.


Recomand acest articol, nu numai pentru că este gratuit, dar mai ales că este la obiect și transmite niște informatii noi cu care nu prea ai unde să te mai întâlnesti decât la cabinetul medicului de familie

Cu respect,

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.