sâmbătă, 16 martie 2013

Consultatii medicale Online


    Am scris cateva articole pe aceasta tema, consultatii medicale online, le puteti gasi pe blogurile mele si pe alte cateva site-uri cu articole medicale. Motivul este aceasta dilema in care se pare ca "se zbat" colegii mai vechi cand aud ca o consultatie online poate fi legala, utila si corecta fara a vedea pacientul direct.

Da, facem in fiecare zi "consultatii medicale" si emitem "recomandari medicale" de la distanta, telefonic sau online fara sa vedem pacientul. Si e ok atata timp cat o facem cu discernamant.

In aceasta situatie (ca si atunci cand esti fata in fata cu pacientul dealtfel), exista posibilitatea sa-ti scape anumite lucruri, sau pacientul insusi sa nu poata sau sa nu doreasca sa le dezvaluie. Sunt o serie de "semne", care spre deosebire de "simptome" pe care pacientul le cunoaste si le relateaza cu usurinta si de obicei fara echivoc, "semne" pe care numai un medic specialist le poate recunoaste. Acestea, in opinia unor colegi ar fi motive suficiente pentru a invalida o consultatie la distanta. Evident ca problema este discutabila si trebuie analizata in context. 

Ce ne dorim de la o consultatie online de la domiciliu? 

Sa punem diagnosticul definitiv? Nu. Ne dorim sa facem un diagnostig diferential, sa identificam sindromul si posibilele situatii care pot pune in pericol pacientul si sa-l sfatuim ce sa faca. La fel se intampla intr-un cabinet de medic de familie, la fel se intampla pentru cei 90% dintre pacientii care se prezinta la Urgente... fara urgenta.

Este bine sa stim diagnosticul. Este Foarte Important sa recunoastem situatiile cu potential de agravare ce pot pune in pericol viata pacientului. Dar cel mai adesea este nevoie sa alinam o simptomatologie fie acuta fie cronica pentru ca pacientul nu poate sau nu doreste sa se deplaseze pana la un cabinet sau un spital. Este alegerea lui daca se va trata corespunzator sau nu, daca va respecta dieta sau daca va face tratamentul pe care i-l recomanda medicul la cabinet sau la domiciliu. Tot ce putem noi face e sa-l informam care sunt pericolele si care ar fi solutiile pentru a le preveni. Si toate astea se pot face si la distanta. Si se pot face MAI BINE si mai in SIGURANTA intr-un cadru organizat in care avem controlul asupra procesului, avem documentatie si avem o mai buna intelegere a situatiei sale medicale din partea pacientului.

Si inca o parte buna, neasteptata, pentru educatia oamenilor:

Asta am observat, ca pacientii care apeleaza la consultatii medicale online, citesc inainte (unii si dupa) Termenii si conditiile. Si spre deosebire de contractul intre medic si pacient implicit reglementat prin Legea Sanatatii 95/2006, pe site ei vad explicit ca medicul nu e infailibil, ca are dreptul sa nu fie, dar ca se obliga sa-si dea toata silinta, conform dotarii, pregatirii si experientei sale profesionale pentru binele pacientului, ca procesul de culegere a datelor depinde si de pacient, etc. 

TOATE acestea sunt aceleasi lucruri pe care la cabinet sau in spital le consideram implicite.. si noi toti avem impresia ca ele sunt cunoscute...


Astfel ma bucur sa constat ca pacientii care au accesat site-ul meu de consultatii online isi cunosc mai bine drepturile si sunt mai responsabili.
Avantajul e ca altfel discuti cu un om care isi asuma responsabilitatea pentru deciziile sale. Colegiul medicilor Britanic pune foarte mare accent pe libertatea de decizie a pacientului, dar consider ca este mai slabut reprezentata in deontologia britanica (ce sa mai zic de cea romanessca) responsabilizarea pacientului pentru "decizia sa informata".

Au aparut o multitudine de site-uri (care nu sunt facute de medici, ci de informaticieni) care incearca sa acapareze primele pagini din cautarile google pentru cuvinte cheie cum ar fi "consultatii online sau la domiciliu", "medic de familie" sau diverse denumiri de medicamente, astfel incat pacientul cand cauta pe google, ajunge sa fie directionat pe site-urile respective si fie i se ofera articole care nu au legatura directa cu problema medicala pe care o are pacientul, fie sunt neadecvate in situatia lui particulara. 

Bineinteles ca in tot acest timp este bombardat cu reclame, fiindca.. de, reclama e sufletul comertului... 

Si uite asa, in cel mai fericit caz pleaca omul cu problema lui medicala inapoi, ramanand in cel mai fericit caz doar cu timpul pierdut si in cel mai rau caz cu o opinie sau un auto-tratament gresit pentru situatia sa medicala, putand duce la complicatii si agravarea starii lui de sanatate.

Costurile pe care le implica repararea efectelor unui demers pe cont propriu pe o cale gresita, mi se par mie mult mai mari decat a apela de la inceput la un medic specialist de familie care poate face un plan de bataie cu sanse de reusita si in plus te poate si invata cate unele care e bine sa le stii chiar daca nu te intalnesti neaparat cu ele in fiecare zi.

Si ca sa fim corecti, o astfel de consultatie va trebui sa fie mult mai ieftina, ca toate lucrurile care nu implica o deplasare, administrarea unui tratament sau a unor manevre terapeutice. Evident ca numai anumite afectiuni se vor preta la consultatii medicale online, dar acelea ar putea fi usor identificate si corect abordate daca pacientul ar avea pe cine sa intrebe. De aceea mi se pare mie ca disponibilitatea medicului este sau ar trebui sa se afle printre datoriile lui fata de pacienti.

Asa cum dam zilnic consultatii telefonice incercand sa ajutam pacientii care nu pot ajunge la cabinet, cred ca a o face intr-un cadru organizat, controlabil si transparent este mult mai sigur pentru pacient. Aceasta notiune va avea in viitor o relevanta din ce in ce mai mare in acordarea ingrijirilor medicale la cabinet sau la domiciliu.

Intentionez sa lansez serviciul de consultatii medicale online si pe site-ul ConsultatiiLaDomiciliu.ro ca alternativa la consultatiile la domiciliu.

Daca doriti sa vedeti aspectele legale ale unei astfel de consultatii online, va rog cititi pe site-ul meu ConsultatiiLaDomiciliu.ro Termeniii si conditiile pe care i-am publicat anterior si pe site-ul de consultatii medicale online. Gasiti pe site informatii care vor contribui la intelegerea cadrului legal si implicatiilor deontologice ale unui act medical la distanta.

Cu respect,
Dr. Daniel Ganea
Medic de familie Bucuresti - Ilfov
Competenta ecografie
web: http://ConsultatiiLaDomiciliu.ro 

Fii fan sanatate pe Facebook.com/ConsultatiiLaDomiciliu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.